Gisteren zijn we dus op bezoek geweest bij Abdelhaq Jeroumni , een van de nieuwe wethouders.


We waren zeer welkom en hij kende ons ook al. Zijn participatiedeel wat betreft participatie gaat vooral over het beleid, omgevingswet. Hij weet van het wantrouwen dat er leeft onder voorzitters van wijkverenigingen. En er wordt nagedacht hoe heb beter te betrekken. Ook in ons gesprek met twee ambtenaren betrokken bij de participatie rondom de energietransitie kwam dit aan de orde.

De wethouder refereerde vanuit de tijd van zijn raadslidmaatschap, en hoe er toen ook successen zijn geboekt met participatie, bijvoorbeeld de flat bij de 5 meilaan en het groenbehang.   Ook vertelde hij dat de slogan”samen maken we de stad” ook slecht gekozen was. Voorkant van belang, beleidsinteractief kwam aan de orde. En Ansar vertelde waar ze op dat gebied al mee bezig waren.  We konden onszelf uitvoerig uitleggen. En bepaalde stukken van de hand van Jan heb ik achter gelaten en gezegd, dat we met dit soort onderwerpen ook met elkaar bezig waren. Op de vraag naar welke andere commissie we nog zouden gaan, zei Ansar dat er een ander idee zou komen, een dat kwam in het 2e overleg aan de orde. Ook ideeën over politiek, binnenstad , branches en voorzitters wijkverenigingen kwamen aan de orde. Ook daar was men bezig om op een andere manier, in de richting waarop wij ook aan het nadenken waren, mee bezig.

Na rondleiding stadhuis (mooi hoor) was daar het overleg met Ansar en Floor.

. Wat betreft de omgevingswet: zij maken een knip in tijdelijk en permanent beleid.Tijdelijk ligt dan buiten het omgevingsplan en loopt van 1 januari – 1 januari. De omzetting vanuit het huidige beleid wordt daar niet veel anders van. Dan het permanent beleid: daar is meer tijd voor nodig. Daar liggen nog moties die eerst afgedaan moeten worden, betreft het handelingsperspectief, wat ook met de stad besproken moet worden. Bijvoorbeeld met de voorzitters wijkverenigingen, en ook het internationale aspect kwam aan de orde. Dit alles vraagt meer aandacht naar het  belang van welke richtlijnen en communicatie nodig zijn. WEeke spelregels kun je bedenken; gesprekken over participatie dus, zoals wij ook al verschillende keren bespraken. Met de burgers, met de diverse branches. Ook is daar contact over met Aart Martin de Jong (Jan, we maken een afspraak met hem). Waarom gaat het mis, hoe de werkprocessen laten zien en te verbeteren. Het is een balanceeroefening. Zaken kunnen beter geborgd worden. Hoe gaan we dat samen doen. Dus goed om een participatieronde door de stad te realiseren. Wij zijn daar erg voor, goed dat dat uit de gemeente zelf komt. Wij kunnen daar een rol in advies en gespreksbegeleiding in aanbieden. Het permanente tijdsbeeld: start in het 1e kwartaal 2023. De besluitvorming daarover wordt voor de zomer gepland.

.Oer het burgerberaad: het stukje van Lizette hebben we op tafel gebracht. Over de vraag en hoe wij daar zelf ook in bewegen, wat betreft mogelijkheden en de solidariteit daarin. Was mooi zoals dat besproken werd.. Er wordt nagedacht over een soort van spiegelgroep: met raadsleden en met mensen van ons.Ook om de zaak te volgen, kritisch te spiegelen enz. Daar kwam ook aan de orde wat wij nog graag de raad willen spreken met onze ideeën over participatie en zeggingskracht. Floor kwam met het idee om daar een soort van vertegenwoordiging van de raad  (zoals ook met participatierapport 31 gebeurde) en wij daar mee in overleg dan kunnen. Dat idee moeten we maar warm houden.